تبلیغات
شیمی و آزمایشگاه شیمی - تقطیر ساده

تقطیر ساده

نویسنده :Minaeifar
تاریخ:جمعه 15 تیر 1386-05:07 ق.ظ

تقطیر ساده:

 هنگامی که ناخالصی غیر فراری (مانند شکر یا نمک) به مایع خالصی اضافه میشود فشار بخار مایع تنزل می یابد و به این دلیل که مولکولهایی که در سطح مایع هستند فقط مولکولهای جسم فرار نیستند قابلیت تبخیر مایع کم میشود. در هنگام تقطیر یک مایع خالص چنانچه مایع زیاده از حد گرم نشود درجه حرارتی که در گرماسنج دیده میشود، یعنی درجه حرارت دهانه خروجی، با درجه حرارت مایع جوشان در ظرف تقطیر، یعنی درجه حرارت ظرف، یکسان است.

شکل دستگاه تقطیر ساده:

1-  شعله، 2-  بالن ته گرد، 3-  سه راهی تقطیر، 4-  دماسنج، 5-  سرد کننده، 6-  ورودی آب، 7-  خروجی آب، 8-  بالن، 9-  خروج هوا وبخار، 10-   رابط خلاء

درجه حرارت دهانه خروجی، که به این ترتیب به نقطه جوش مایع مربوط میشود، در طول تقطیر ثابت می ماند.

هرگاه در مایعی که تقطیر میشود ناخالصی غیر فراری موجود باشد، درجه حرارت دهانه خروجی همان درجه حرارت مایع خالص است زیرا ماده ای که بر روی حباب گرما سنج متراکم میشود به ناخالصی آلوده نیست. ولی درجه حرارت ظرف به علت کاهش فشار بخار محلول بالا میرود.

بخش عملی 

الف)  تقطیر ساده تتراکلریدکربن

20 میلی لیتر تتراکلرید کربن را در بالن تقطیر 50 میلی لیتری بریزید (احتیاط: هرگز از بالنی که بیش از نصف آن از ماده پر شده است استفاده نکنید) دستگاه تقطیر ساده را مطابق شکل سوار کنید و توجه نمائید که حباب دماسنج یا مخزن جیوه ای درست زیر بازوی جانبی بالن تقطیر (محل خروج بخار از بالن) باشد. قطعه کوچکی از سنگ جوش اضافه کنید (سنگ جوش مانع تاخیر در جوش شده و از اینکه مایع در اثر تاخیر در جوش ناگهانی بالا آید و یا به طور غیر منتظره غلیان کند و به داخل مبرد پاشیده شود جلوگیری میکند). در صورت در دسترس نبودن سنگ جوش میتوان از یک تکه کوچک ظرف چینی شکسته نیز استفاده کرد.

بالن را با شعله کم حرارت دهید و طوری شعله را تنظیم کنید که سرعت ریختن مایع حاصل از سرد شدن که از مبرد به داخل ظرف جمع آوری می ریزد حدود یک قطره در ثانیه باشد. نموداری از تغییرات درجه حرارت نسبت به حجم مایع جمع آوری شده رسم نمائید و درجه حرارتی که مایع بیشتری تقطیر میشود به عنوان نقطه جوش یاداشت نمائید. تقطیر را در حالی که 3-2 میلی لیتر مایع در بالن تقطیر مانده است قطع کنید.

         نقطه جوشی که به دست آورده اید با نقطه جوش کربن تترا کلرید که در کتاب یا مقالات ذکر شده است مقایسه نمائید.

ب)  تقطیر ساده متانول و آب

         در یک بالن 100 میلی لیتری مخلوطی از 25 میلی لیتر متانول و 25 میلی لیتر آب بریزید. دو عدد سنگ جوش کوچک در بالن بیندازید و به آرامی بالن را حرارت دهید. درجه حرارتی که اولین قطره مایع از نوک ترمومتر به داخل بالن میچکد (میعان) یادداشت کنید و به عنوان شروع تقطیر در نظر بگیرید. در همین لحظه بخارات داخل لوله جانبی شده و مایع میشود و سرازیر شده از دهانه خروجی مبرد وارد ظرف جمع آوری میشود. در ابتدای شروع تقطیر حرارت را به گونه ای تنظیم کنید که سرعت تقطیر یک قطره در ثانیه باشد. دمای ترمومتر را بر حسب حجم تقطیر شده یادداشت کنید و منحنی آنرا رسم کنید.

         در فشار 760 mmHg متانول در 7/64 درجه سانتیگراد و آب در oC 100 میجوشد. توجه داشته باشید که در فشار آزمایشگاه در دمای پایین تری تقطیر متانول شروع خواهد شد. هنگامی که 3-2 میلی لیتر مایع در ته بالن باقی مانده است تقطیر را متوقف کنید.

 



نوع مطلب : تــقــطــیــر 

داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 
Ermelinda
جمعه 17 آذر 1396 07:39 ب.ظ
Hey just wanted to give you a quick heads up.
The text in your content seem to be running off the screen in Opera.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility
but I figured I'd post to let you know. The design and style look great though!

Hope you get the problem resolved soon. Kudos
تبلیغات در گوگل
چهارشنبه 12 مهر 1396 11:07 ق.ظ
خیلی خوب بود ممنون
How do you get taller in a day?
دوشنبه 16 مرداد 1396 04:29 ق.ظ
Hey There. I found your blog using msn. This is a
very well written article. I'll be sure to bookmark it and come back to read more of your
useful info. Thanks for the post. I'll definitely comeback.
vitamin c foot pain
سه شنبه 6 تیر 1396 12:56 ق.ظ
Thanks for finally talking about >شیمی و آزمایشگاه شیمی - تقطیر
ساده <Loved it!
http://ancientsnitch9637.jigsy.com
سه شنبه 2 خرداد 1396 05:33 ب.ظ
hello there and thank you for your information – I have
definitely picked up something new from right here. I did however expertise some
technical points using this site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads
and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.

Make sure you update this again very soon.
Newton
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 12:34 ق.ظ
Why users still use to read news papers when in this technological world all is
existing on net?
BHW
سه شنبه 29 فروردین 1396 10:42 ق.ظ
I don't know whether it's just me or if everyone else encountering issues with your
website. It appears as though some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and
let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my browser because I've had this happen before.
Thanks
BHW
جمعه 25 فروردین 1396 04:53 ب.ظ
Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other
blogs? I have a blog based upon on the same ideas
you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my
viewers would enjoy your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر